Gusül Abdesti Farzları Gusül Abdestinin Farzları Nelerdir?

Gusül abdesti, İslam dininde maddi ve manevi temizlik sağlayan önemli bir ibadettir. Cünüplük, hayız ve nifas gibi durumların ardından alınması zorunlu olan gusül, ibadetlerin kabulü için gereklidir. Bu yazıda gusülün farzları, adabı ve önemine dair bilgiler sunulmaktadır.
Gusül Abdesti Farzları Gusül Abdestinin Farzları Nelerdir?
31 Ağustos 2024
Gusül abdesti, Allah-u Teâlâ'nın şart koştuğu, maddi ve manevi kirlilikten arınmayı sağlayan bir ibadettir. Gusül, tepeden tırnağa bedenin hiçbir yerinde kuru yer kalmaksızın yıkanmasıdır. Namaz kılmak için alınan abdest küçük, gusül ise büyük abdesttir. Gusül abdestinin bir diğer adı ise boy abdestidir. Kılınan namazların kabulü için abdest ve gusül abdestinin eksiksiz olması gerekmektedir. Kadını ve erkeği cünüplükten çıkaran, hayz ve nifastan çıkan kadınların manevi anlamda temizlenmesi için gusül abdesti mutlaka gereklidir.

Gusül, kişi için manevi temizlenme aracıdır. Çünkü gözle görünür yerde pislik olmaksızın, cünüp olan birinin temizlenmesi ve ibadetlerini yerine getirmesi için mutlaka gusül abdesti alması gerekir. Ayrıca gusül abdestinde mutlaka şartların yerine getirilmesi önemlidir. Aksi halde gusül abdesti geçersiz olur ve kişi cünüplükten çıkamaz.

Gusül Abdestinin Farzları


  • Ağıza dolu dolu su alarak boğazda acı hissedene kadar çalkalamak
  • Burna yandığı hissedilene kadar su çekmek
  • Tüm bedende toplu iğne başı kadar ıslanmadık yer kalmayacak şekilde yıkamak

Mezheplere Göre Guslün Farzları


Hanefi Mezhebi


  • Ağızı yıkamak
  • Burnu yıkamak
  • Tüm vücudu yıkamak

Şafii Mezhebi

  • Niyet
  • Tüm vücudu yıkamak

Maliki Mezhebi

  • Niyet
  • Bütün vücudu yıkamak
  • Delk (vücudu ovalamak)
  • Muvalat (ardarda yıkama)
  • Saçları hilallemek (parmaklarla aralamak)

Hanbeli Mezhebi

  • Niyet
  • Besmele
  • Bütün vücudu yıkamak
  • Ağzın içini yıkamak
  • Burnun içini yıkamak

Gusül abdestinin adabı tıpkı normal abdest gibidir. Ağız ve burun 3'er defa bol su ile yıkanmalı, ancak gusül abdestine normal alınan abdestten daha fazla önem verilmelidir. Bütün beden tamamen ıslanacak şekilde yıkanmalıdır. Göbek oyuğu, kulaklar özellikle el ile ıslatılmalı ve ıslandığından emin olunmalıdır. Erkekler sakal ve bıyık altında bulunan derinin ıslandığından emin olmalıdır. Eğer sakal ve bıyık altına su ulaşmaz ise gusül abdesti alınmış sayılmaz. Aynı zamanda saç dipleri de tam anlamı ile ıslanmalıdır.

Gusül Abdestinin Önemi

Gusül abdesti, İslam dininde hem maddi hem de manevi temizliğin sağlanması açısından büyük önem taşır. Gusül abdesti, cünüplük halinden çıkmak ve ibadetlerin kabulü için zorunludur. Gusül abdesti, kişinin ibadetlerini ve günlük yaşamını temiz ve helal bir şekilde sürdürebilmesi için gereklidir.

Gusül Abdesti Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Su tüm vücuda ulaşmalı, kuru yer kalmamalıdır.
  • Ağız ve burun iyice temizlenmelidir.
  • Saç dipleri ve derinin alt bölgeleri iyice yıkanmalıdır.
  • Gusül abdesti alınırken niyet etmek gerekmektedir.

Gusül abdesti, İslam dini açısından büyük önem taşır ve kişinin manevi temizliğini sağlar. Doğru bir şekilde alınan gusül abdesti, kişinin ibadetlerini kabul edilebilir kılar ve manevi huzur sağlar.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
Kazım 10 Mayıs 2024 Cuma

Gusül farzdan alınır mı sadece besmele çekip ağız burun ve tüm vücut bu şekilde gusül kabul olur mu sizce

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Kazım, gusül abdestinin farzları ağıza su almak, burna su çekmek ve tüm vücudu yıkamaktır. Bu şekilde, besmele çekip bu farzları yerine getirdiğinizde gusül abdestiniz kabul olur. Ancak, gusül abdesti alırken sünnet olan bazı adımlar da vardır ve bunlara da riayet etmek, ibadetinizin daha faziletli olmasını sağlar. Bu sünnetler arasında niyet etmek, elleri yıkamak, normal abdest almak ve bedenin her yerini ovalamak yer alır. Bu bilgiler ışığında gusül abdestinizi tam ve doğru şekilde alabilirsiniz.

2. Cevap
cevap
Mustafa emir

Gusül alırken besmele çekmenize gerek yoktur. Tüm vücut ve ardından ağız ve burun temizliği yapmak ve niyet etmek abdestinizin kabul olması için yeterlidir. Gusül bu şekilde farzdan sayılır.

3. Cevap
cevap
Yaşar

merhaba, gusül abdesti her mezhepte farklılıklar göstersede ana tema bedenin ve ağız burun gibi dışarıdan hava girecek açıklıkların yıkanmasıdır. her insan inandığı mezhep doğrultusunda gusül abdestini alır. fakat kuranı kerimde geçen açık ve basittir. ağza su almak, burna su almak ve tüm vücut kuru kalmayacak şekilde yıkanmaktır. bunları yapmanız yeterlidir.

soru
Mehmet 26 Nisan 2024 Cuma

Boğaza kadar inmiyorum gusül abdestinde kabul olurmu

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Mehmet Bey,

Gusül abdestinde boğaza kadar suyun ulaşması zorunlu değildir. Gusül abdesti alırken ağız ve burun yıkanması gerekir ve bu yeterlidir. Boğazınıza kadar su almak zorunda değilsiniz. Bu şekilde aldığınız gusül abdesti kabul olur.

Sağlıcakla kalın.

2. Cevap
cevap
Mahire

Mehmet bey, gusül abdestinin 3 farzından biri olan ağza su alıp Boğaz’a kadar indirerek suyu ağzı çalkalamaktır. Gusül abdestinizi tam olarak alabilmek için lütfen boğazınıza kadar suyu indirip ağzınızı çalkalayınız. Allah kabul etsin.

Çok Okunanlar
Gusül Abdestini Bozan Şeyler
Gusül Abdestini Bozan Şeyler
Diş Dolgusu Gusle Mani midir?
Diş Dolgusu Gusle Mani midir?
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Cünüp Nedir? ve Cünüpken Neler Yapılamaz?
Cünüp Nedir? ve Cünüpken Neler Yapılamaz?
Gusül Abdesti Neden Alınır?
Gusül Abdesti Neden Alınır?
Oruçluyken Gusül Abdesti Nasıl Alınır?
Oruçluyken Gusül Abdesti Nasıl Alınır?
Mezi Gusül Gerektirir  mi?
Mezi Gusül Gerektirir mi?
Adet Bittikten Sonra Gusül Abdesti Nasıl Alınır?
Adet Bittikten Sonra Gusül Abdesti Nasıl Alınır?