Gusül Abdesti (Boy Abdesti) Nasıl Alınır?
11 Temmuz 2024

Gusül Abdesti (Boy Abdesti) Nasıl Alınır?

Gusül Abdesti Nedir?

Gusül, sözlük anlamıyla bir şeyi su ile yıkamaktır. Fıkıh ilminde ise tüm vücudu temiz su ile yıkamak anlamına gelir. Fıkıhta gusle "büyük temizlik," gusül gerektiren durumlara ise "büyük kirlilik" denir. Gusül abdesti, boy abdesti olarak da bilinir. Gusül abdesti, bütün vücudun hiç kuru yer kalmayacak şekilde yıkanarak temizlenmesidir. Gusül abdesti, kadın ve erkeklerde aynı şekilde alınır. Gusül abdestiyle namaz kılınabilir, Kur'an-ı Kerim okunabilir; kısaca normal abdest ile yapılabilecek tüm ibadetler yapılabilir. Bu ibadetler için ayrıca abdest almaya gerek yoktur. Cünüplükten çıkmak için ve kadınlarda lohusalık ve adet dönemi bittikten sonra gusül abdesti alınması gerekir. Gusül gerektiren bir durumdan sonra gusül abdesti alınmamışsa namaz kılmak, Kur'an-ı Kerim okumak, Kur'an-ı Kerim'e el sürmek, Kabe-i Muazzama'yı ziyaret etmek ve zaruri bir durum yoksa camiye girmek haramdır.

Gusül Abdesti Nasıl Alınır?

Gusül abdesti almak için şu adımlar izlenir:

  • Önce Eüzü Besmele çekilerek banyoya sol ayakla girilir. "Niyet ettim Allah rızası için gusül abdesti almaya" denerek niyet edilir.
  • Niyet sonrasında önce eller ve edep yerleri sol elle yıkanır ve temizlenir. Vücudun hiçbir yerinde kir ve pislik kalmayacak şekilde su ile temizlenir.
  • Vücut temizlendikten sonra namaz abdesti alınır. Namaz abdestinden sonra sağ elle önce ağza üç defa dolu dolu su verilir. Her defasında su boğazı yakacak şekilde gargara yapılarak ağız çalkalanır.
  • Ardından burna yine sağ elle üç defa su verilir. Her defasında burna verilen su ile burnun sızlaması gerekir. Sol elle burun temizlenir.
  • Ardından tüm vücut kuru yer kalmayacak şekilde yıkanır. Göbek boşluğu, kulak delikleri, bıyık ve sakal altının mutlaka ıslatılması gerekir. Bu noktaya çok dikkat edilmelidir.
  • Sonra üç defa başa, üç defa sağ omuza, üç defa sol omuza su dökülerek vücut tekrar yıkanır. Gusül abdesti bu şekilde tamamlanır.
  • Eğer gusül abdesti alınan yerde su birikiyorsa ayaklar banyodan çıkarken tekrar yıkanmalıdır. Abdest tamamlandıktan sonra banyodan sağ ayak ile çıkılmalıdır.

Gusül Abdesti Farzları

Allah-u Teâlâ'nın emrettiği, maddi ve manevi temizlik anlamına gelen gusül abdestinin üç farzı vardır:
  • Ağza su vermek
  • Burna su vermek
  • Tüm vücudu kuru yer kalmayacak şekilde yıkamak
Ağzı, burnu ve tüm vücudu bir defa yıkamak farzdır. Ancak ağzın, burnun ve tüm vücudun üç defa yıkanması sünnettir. Guslün farzlarını yerine getirebilmek için ağza bol su alıp ağız içinin iyice yıkanması gerekir. Diş aralarında yemek kalıntıları varsa ve bu kalıntılar suyun geçmesini engelliyorsa iyice temizlenmelidir.

Burna suyu sert bir şekilde almak, burun içinin iyice ıslanmasını sağlamak gerekir. Burun içindeki pislikler sümkürerek temizlenmelidir. Gusül abdesti alırken vücutta hiçbir yerin kuru kalmaması, elle suyun tüm bedene ulaştırılması gerekir. Vücutta suyun bedene temasını engelleyecek oje, yağlı boya gibi maddeler varsa bu maddelerin abdestten önce temizlenmesi gerekir.

Gusül Abdesti Sünnetleri

  • Gusül abdestine niyet etmek
  • Besmele çekmek
  • Vücutta herhangi bir yerde kir ya da pislik varsa temizlemek
  • Avret yerini temizlemek
  • Gusül abdestinden önce normal abdest almak
  • Vücuda üç defa su dökerek, suyun vücudun her tarafına ulaşmasını sağlamak
  • Suyu önce başa, sonra sağ omuza, sonra sol omuza dökerek elle ovmak
  • Ayak basılan yere su birikmişse banyodan ayakları yıkayarak çıkmak

Ekstra Bilgiler ve Tavsiyeler

Gusül abdesti alırken dikkat edilmesi gereken bazı ek hususlar da vardır. Gusül abdesti süresince vücudun her bölgesinin iyice yıkandığından emin olunmalıdır. Ayrıca su israfından kaçınılmalı ve mümkün olduğunca çevreye zarar verilmemelidir. Gusül abdesti alırken, abdest dualarını okumak ve Allah'a dua etmek de önemlidir. Bu, manevi huzuru artırır ve ibadetin anlamını derinleştirir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Mehmet

12 Mayıs 2024 Pazar

Mesela şimdi farz olanlar varya ağıza su vermek buruna su vermek ve tüm vicudu yıkamak bunlar farz olanlar ötekileri ise sünnet sadece farz olanları yapsak kabul oluyormu ki mesela gusüle normal abdest almadan başlamak bu olay farz değil sünnet başlayabiliriz yani ve başladık sadece ağıza burna su verdik tüm vicudu yıkadık niyetle başladık gusül kabul oldumu ????

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Mehmet bey, gusül abdesti alırken farz olanları yerine getirmek, yani ağıza su vermek, buruna su vermek ve tüm vücudu yıkamak yeterlidir. Bu şartlar yerine getirildiğinde gusül abdesti geçerli olur. Ancak sünnetleri de yerine getirmek, ibadetin daha faziletli olmasını sağlar ve Peygamber Efendimiz'in (s.a.v.) uygulamalarına uygun hareket edilmiş olur. Sünnet olan kısımları yapmak sevap kazandırır ve guslün daha güzel olmasını sağlar. Yani sadece farzları yaparak da gusül kabul olur, ama sünnetleri de yapmak daha iyidir.

2. Cevap
cevap

Fahamet

İslamiyet kolay bir dindir. Gusül abdesti gerektirecek durumlarda alındığı zaman ve tekrar gusül abdestinden sonra normal abdest alınmayacaksa ilk olarak normal abdest alınır. Ondan sonra gusül abdesti alınarak namaz kılınabilir. Eğer namaz kılınmayacaksa normal olarak ağza burna su verip ondan sonra bütün vücudu yıkamak yeterlidir.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Şafilerde Gusül Abdesti Nasıl Alınır?

Şafilerde Gusül Abdesti Nasıl Alınır?

Gusülde Vesvese Nasıl Olur?

Gusülde Vesvese Nasıl Olur?

Bayanlarda Gusül Abdesti Nasıl Alınır?

Bayanlarda Gusül Abdesti Nasıl Alınır?

Gusül Abdesti Alınmazsa Ne Olur?

Gusül Abdesti Alınmazsa Ne Olur?

Gusül Abdesti Banyodan Önce Mi Sonra Mı Alınır?

Gusül Abdesti Banyodan Önce Mi Sonra Mı Alınır?