Yaralıyken Gusül Abdesti Nasıl Alınır?
12 Temmuz 2024

Yaralıyken Gusül Abdesti Nasıl Alınır?

Yaralıyken Gusül Abdesti Nasıl Alınır

İslamiyet'te gusül abdesti büyük bir önem taşır. Gusül abdesti, cünüplükten sonra, kadınların adet (hayız) ve lohusalık dönemlerinden sonra alınması farz olan bir ibadettir. Bu ibadet, vücudun temizlenmesi ve arınması amacı taşır ve sağlık açısından da önemlidir.


Vücudun yarıdan fazlası yaralı ise ve yaraya su değmemesi gerekiyorsa, su yaraya zarar verecek gibi ise, normal namaz abdestinin farz olan dört uzvundan ikisi sağlam ve yara yoksa, abdest alıp yaralı olan bölgeleri mesh edebilir. Eğer yaranın üzerinde sargı bezi, bant veya herhangi bir bez varsa, onun üzerinden de mesh edilebilir. Vücudu yaralı kişi hem normal abdesti hem de gusül abdestini alamıyorsa, teyemmüm abdesti alabilir. Kendi bunu yapamıyorsa, bir başkası da yardım edebilir.

Başka bir anlatımla, yara bezi, bandaj veya bant tarzı sargılarda üzerine sürdüğünüz şeye "cebire" adı verilmektedir. Böylece alınan abdest "cebire abdest", gusül abdestine ise "cebire gusül" denir. Cebire abdesti hakkında şu şekilde açıklama yapılmaktadır:

  • Yaranın üzeri açıksa veya yara elinizde ise, doktorunuz size sağlığınız için su sürmeyin demişse ve su sürmek yaranın iyileşmesini engelleyecekse, o zaman yaranın etrafını yıkamanız yeterlidir.
  • Eğer yara üzerine su sürmekte bir sakınca yoksa, mesh eder gibi yaranın üzerine su sürüp, üzerini temiz bir sargı bezi veya bantla kapatıp tekrar üzerinden elinizi mesh eder gibi sürmeniz yeterli olacaktır.
  • Yara kirli ve pis ise, suda yıkanacak gibi değilse, abdest zorunluluğundan dolayı yaranın etrafı yukarıdan aşağıya yıkanmalıdır. Bunu yaparken, yaranın üzeri örtük olmalı ve ıslak elinizi yara üzerine kapatılan sargıya sürmelisiniz.
  • Yaranın üstünü kapatmanız sakıncalı olacaksa, sadece yaranın etrafını yıkamanız yeterlidir. Önemli olan gusül abdestini ne olursa olsun almanızdır. Teyemmüm abdesti almanız gerekmez.

Yukarıda belirtilen nedenlerden dolayı abdest veya gusül alamadıysanız, teyemmüm abdesti alabilirsiniz. Bunun için temiz toprak veya temiz kum olmalıdır. Eğer bulamadıysanız, toprak veya kuma benzer kireç taşı, siyah mermer taşı, kiremit taşı ile de teyemmüm alabilirsiniz. Mücevher taşlarından teyemmüm alınmaz. Kullanılan toprak türü taşlara elinizi sürdüğünüzde, tozunun elinize geçmesi gerekiyor. Normal bir temiz taşla da teyemmüm alabilirsiniz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Güzin

12 Temmuz 2024 Cuma

Yaralıyken gusül abdesti alırken hangi adımları izlemeliyim? Yaranın üzerine su değmesi sakıncalıysa, sargı bezi üzerinden mesh mi etmeliyim? Teyemmüm abdesti almanın şartları nelerdir ve hangi malzemelerle bu abdesti alabilirim?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Güzin Hanım,

Yaralıyken gusül abdesti alırken, öncelikle yaralı bölgenin üzerine su değdirmenin sakıncalı olup olmadığını değerlendirmek önemlidir. Eğer su değmesi zararlıysa, yaralı bölgeyi sargı bezi ile kapatarak, sargı üzerine mesh edebilirsiniz. Tüm vücudunuzu yıkayamadığınız durumlarda ise teyemmüm abdesti almanız gerekecektir.

Teyemmüm abdesti almak için, temiz bir toprak ya da toprak cinsinden bir malzeme (örneğin kum, taş) kullanabilirsiniz. Teyemmüm abdestinin adımları ise şu şekildedir:

1. Niyet etmek.
2. Ellerinizin içini temiz toprağa ya da toprak cinsinden bir malzemeye vurmak.
3. Ellerinizin içini birbirine vurup, fazlalık toprakları silkelemek.
4. Yüzünüzü mesh etmek.
5. Ellerinizin içini tekrar temiz toprağa vurup, fazlalıkları silkelemek.
6. Sağ ve sol kolları dirseklere kadar mesh etmek.

Bu adımları takip ederek teyemmüm abdestinizi alabilirsiniz. Heal olmanız dileğiyle.

Sevgiler,

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni