Oruçluyken Gusül Abdesti Nasıl Alınır?
11 Temmuz 2024

Oruçluyken Gusül Abdesti Nasıl Alınır?


Gusül Abdesti (Boy abdesti), İslam dininde farz olan bir temizlik şeklidir. Gusül Abdesti, kişinin tepeden tırnağa su ile yıkanarak temizlenmesini ifade eder. Cünüplük (cinsel ilişkinin ardından veya ihtilam ile meninin dışarı çıkması) durumunda ve kadınların adet dönemlerinin veya lohusalık halinin sona erdiğinde gusül abdesti almaları gerekmektedir. Cünüp olan kişiler, namaz kılamaz, Kur'an-ı Kerim'e el süremez ve okuyamaz, Kabe'de tavaf yapamaz, cami ve mescidlere gidemezler.

Oruçluyken Gusül Abdesti Almanın Önemi

Oruçluyken gusül abdesti almak orucu bozmaz; ancak dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Burun ve boğaza su kaçmamasına özen gösterilmelidir. Oruçluyken gusül abdesti alırken gargara yaparken dikkat edilmeli ve aşırı su kullanılmamalıdır. Eğer oruçluyken yanlışlıkla burun veya boğaza su kaçarsa, bu durumda kaza orucu gerektirir, kefaret gerektirmez. Ancak bilerek ve isteyerek su kaçırılması durumunda kefaret orucu gerekir.

Oruçlu İken Cünüplük Durumu

Oruçlu iken cünüplük iki şekilde olabilir: ya uykudayken meni gelmiştir ya da gün içerisinde cünüp olunmuştur. Oruçlu iken kesinlikle cima yapmamalı (cinsel ilişkiye girmek) veya kendiliğinden cima dışında meni çıkartılmamalıdır. Bu durumda oruç bozulur. Sabah ezanından önce cünüplük oluşmuş ise kesinlikle ezandan önce gusül abdesti alınmalıdır. Eğer sabah ezanından sonra cünüplük oluşmuş ise gün içerisinde gusül alınabilir, fakat öğle veya ikindi ezanından önce gusül alınması gerekmektedir.


  • Öncelikle niyet edilir: "Niyet ettim Allah rızası için gusül abdesti almaya".
  • Besmele çekilir.
  • Elleri ve avret yerleri yıkanır. (Avret yeri; kadınlar için koltuk altından diz kapağı altına kadar, erkekler için göbeğinin üstünden diz kapağı altına kadardır.)
  • Sağ eliyle üç kere ağıza su alınır ve çalkalanır. Oruçluyken çok dikkat edilmeli, boğaza su kaçmamalıdır.
  • Sağ eliyle üç kere buruna su verilir ve temizlenir. Yine oruçluyken dikkat edilmeli ve burun ile boğaza su kaçırılmamalıdır.
  • Daha sonra namaz abdesti alınır.
  • Tüm vücut hiç kuru yer kalmayacak şekilde yıkanır. Kulakların içi, dış kıvrımları, küpe delikleri, göbek deliği, bıyık ve sakalın ıslanmış olmasına dikkat edilir.
  • Öncelikle baş olmak üzere sağ ve sol omza birer defa su dökülür ve bu işlem üç defa tekrarlanır.
  • Ayakların altında su birikmiş ise banyodan çıkmadan ayaklar tekrar yıkanır.
  • Sağ ayak ile banyodan çıkılır.
  • Niyet etmeden tüm vücudu yıkamak ile gusül abdesti yerine geçmez.

Oruçluyken gusül abdesti almak, İslam'ın temizlik kurallarına uygun olarak orucunuzu bozmadan temizlenmenizi sağlar. Bu nedenle, dikkatli ve özenli bir şekilde gusül alınmalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Ragıp

22 Mayıs 2024 Çarşamba

Niyet etmeden tüm vücudu yıkamakla boy abdesti alınmış olur ve bu yıkanma ile namaz da kılınır.
(ögrenin bunu)

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Ragıp, görüşünüzü dile getirdiğiniz için teşekkürler. Ancak, boy abdesti alırken niyet edilmesi gerektiği konusunda çoğu âlim hemfikirdir. Niyet, yapılan ibadetin hangi amaca yönelik olduğunu belirler ve boy abdesti de bu ibadetlerden biridir. Bu nedenle, boy abdesti alırken niyet etmek, ibadetin geçerli olması için önemli bir şart olarak kabul edilir.

2. Cevap
cevap

Kenan

Ancak ağız ve burna su vermesi gerekir..

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Şafilerde Gusül Abdesti Nasıl Alınır?

Şafilerde Gusül Abdesti Nasıl Alınır?

Gusülde Vesvese Nasıl Olur?

Gusülde Vesvese Nasıl Olur?

Mezi Gusül Gerektirir mi?

Mezi Gusül Gerektirir mi?

Cünüp Nedir? ve Cünüpken Neler Yapılamaz?

Cünüp Nedir? ve Cünüpken Neler Yapılamaz?

Erkeklerde Gusül Abdesti Nasıl Alınır?

Erkeklerde Gusül Abdesti Nasıl Alınır?